Thanatopraxie
Wat is thanatopraxie?
Thanatopraxie, ook wel lichte balseming genoemd, is een manier om het lichaam van een overledene tijdelijk te conserveren. Thanatopraxie legt de natuurlijke ontbinding van het lichaam tijdelijk volledig stil, waardoor koelen tijdens de opbaring niet nodig is. Niet alleen ziet de overledene er na een lichte balseming mooi en natuurlijk uit tot aan de dag van de uitvaart. Ook ontstaan er tijdens de opbaring en uitvaart geen nare geuren. Nabestaanden kunnen zo zorgeloos en liefdevol afscheid nemen van hun dierbare.
De term thanatopraxie komt uit Frankrijk, waar deze behandeling van overledenen al heel gewoon is. Het woord is afgeleid van de naam ‘Thanatos’, de Griekse god van de dood. Thanatopracteurs passen licht balsemen wordt al tientallen jaren grootschalig toe in de ons omringende landen. Sinds 2010 is thanatopraxie ook toegestaan in Nederland. Zowel een thuis opbaring als een opbaring op locatie is na een lichte balseming mogelijk.
We brengen tijdens de thanatopraxie behandeling een conserverend middel in de bloedbaan van de overledene. Tegelijkertijd voeren we vloeistoffen van het lichaam af. Vervolgens masseren we het lichaam zacht, zodat de conserverende vloeistof zich goed verdeelt over het lichaam.
Werking van Thanatopraxie
Deze video geeft de werking van thantopraxie weer.
Waarom een Thanatopraxie?
Thanatopraxie is in Nederland nog een vrij onbekende manier van opbaren. Mensen vragen zich dan ook af waarom zij voor een lichte balseming moeten kiezen. Wij lichten de belangrijkste redenen graag toe.
Een zorgeloze opbaring
Thanatopraxie legt de ontbinding van het lichaam tijdelijk stil, waardoor het lichaam tot aan de uitvaart niet achteruit gaat. Nabestaanden hoeven zich niet druk te maken over dat de kist vroegtijdig gesloten moet worden. Zo kunnen zij een zorgeloze opbaring beleven.
Mooie en natuurlijke uitstraling
Door thanatopraxie ziet de overledene er tijdens de opbaring natuurlijker uit. Lijkbleekheid en lijkvlekken bij de oren en de handen verdwijnen. De overledene krijgt een natuurlijke kleur, zoals hij of zij die bij leven ook had. Ook tekenen van een eventuele ziekte vervagen of verdwijnen zelfs.
Koelen is niet nodig
Doordat na een lichte balseming de ontbinding tijdelijk stilligt, is koelen tijdens de opbaring niet nodig. Dit heeft meerdere voordelen:
De omgevingstemperatuur beïnvloed het verloop van de opbaring niet. Warme zomers vormen geen gevaar voor de conservering van de overledene. In de winter kan de kachel gewoon aan, waardoor nabestaanden niet in de kou hoeven te zitten;
Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan. U kunt uw dierbare aanraken zonder dat het ijskoud aanvoelt.
Er is geen irritant brommend geluid van de draaiende motor van de koelplaat.
Nabestaanden kunnen na thanatopraxie in alle rust een warm afscheid nemen.
Langdurige opbaring
Overledenen mogen uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Koelen van de overledene remt ontbinding af, echter gaat het lichaam gedurende de opbaring wel achteruit. Helaas moete families bij een opbaring met koeling de kist dan ook regelmatig sluiten voordat de uitvaart plaatsvindt.
Doordat thanatopraxie ontbinding tijdelijk stillegt, is er geen risico dat families de kist vroegtijdig moeten sluiten. De overledene kan na een lichte balseming tot aan de uitvaart mooi en natuurlijk opgebaard blijven. Ook nabestaanden die pas later aanwezig kunnen zijn, krijgen zo de mogelijkheid om fijn afscheid te nemen.
Wanneer kiest u voor een lichte balseming?
Een thanatopraxie kan bijna altijd uitgevoerd worden. Zomer en winter maken daarin geen tot weinig verschil. Natuurlijk of niet-natuurlijk overlijden evenmin. Na een obductie of orgaandonatie is het zelfs aan te raden, dit omdat het lichaam geopend is geweest en hierdoor zuurstof en bacteriën in het lichaam zijn gekomen, waardoor het ontbindingsproces kan versnellen. Bij dodelijke ongevallen, waarbij het lichaam is beschadigd, in- of uitwendig, raden wij u ook aan een thanatopraxie behandeling te laten doen. Dit eventueel in combinatie met een reconstructie. Bij twijfel of u een thanatopraxie wilt of kunt laten uitvoeren, kunt u te allen tijde contact opnemen met uw uitvaartondernemer.
Wat zijn de kosten?
Het is onmogelijk om een vast bedrag voor een thanatopraxie behandeling te noemen. Dit komt doordat elk persoon en daardoor ook elke behandeling uniek is. De gemiddelde kosten liggen tussen de €600,00 en €1000,00. Enkele aspecten die invloed hebben op de tijdsduur van de behandeling en de uiteindelijke kosten zijn:
* postuur;
* doodsoorzaak;
* ziektebeeld;
* medicijngebruik;
* aderverkalking;
* stadium van de ontbinding
Met welke thanatopracteur werkt Uitvaartverzorging van Gansewinkel samen?
Wij werken al vele jaren samen met Thanatopraxie Rens De Peijper uit Arcen. Zijn team beschikt over alle expertise die wij van een partner verwachten.
Rens De Peijper en zijn partner Paula Swinkels
Wanneer u gebruik wilt maken van onze thanotpracteur is het van belang dat wij dit z.s.m. weten zodat wij het team van Thanatopraxie Rens De Peijper kunnen benaderen voor een afspraak. Normaliter wordt de behandeling dan nog dezelfde dag uitgevoerd en anders de daaropvolgende dag.